Ekonomi

Globelink Ünimar İcra Kurulu Üyesi Fatih Baş: İhracattaki artış lojistik sektörüne de olumlu yansıyacak.

Ekonomi politikalarındaki değişim rüzgarı, dış ticarete ilişkin beklentilerin güncellenmesine neden oldu. İhracatçılar bir süredir etkili olan olumsuz havanın tersine dönebileceğini düşünürken; Globelink Ünimar İcra Kurulu Üyesi Fatih Baş, ihracattaki artışın lojistik branşını da olumlu etkileyeceğini belirtti.

Son dönemde ekonomik gündem oldukça yoğun. Bu yoğunlukla birlikte döviz kurundaki artış ihracatçılar tarafından memnuniyetle karşılandı. Önceki dönemde reel değerini koruyan Türk lirasının zorlamasıyla ihracatçılar yılın geri kalanına ilişkin beklentilerini revize etti. Türkiye’de lojistik sektörünün öncülerinden biri Dünya bağlantısı   Ünimar’ın Yürütme Konseyi Komite Üyesi Fatih Başihracatta olumluya dönüşen beklentilerin sektörü nasıl etkileyeceği konusunda görüşlerini paylaştı.

İhracat beklentileri olumluya döndü

“Uluslararası ticarette yerel para birimlerinin değer kazandığı durumlarda rekabet avantajını kaybeden ihracatçı, dış pazarlarda daha fazla çaba harcıyor. Son dönemde Türk lirasında benzeri görülmemiş bir durumla ihracatçı için güçlü bir süreç yaşandı. Ancak ekonomi politikalarının ve takımlarının değişmesiyle birlikte döviz kurunda yaşanan dalgalanma, ihracatçıların tersine dönen beklentilerini olumluya çevirmeye yetti.

Makul bir süre sonra makroekonomik gelişmelerin uluslararası ticareti etkileyeceği düşünüldüğünde, ihracatta toparlanma belirtilerinin üçüncü çeyreğin prestijiyle kendini göstereceğini düşünüyoruz. Siyasi istikrarla birlikte dış ticaret yıl sonunda ve özellikle 2024’ün ilk çeyreğinde istikrara kavuşacak.

“Gelişmeler, t ihlal talebi Çoğalabilir”

Lojistik branşı da uluslararası ticaretin tam kalbinde yer aldığı için gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde ihracatın artması ulaşım talebini de artıracaktır.

Uluslararası ticaret tek faktörlü bir yapıya sahip değildir. Bu nedenle küresel ekonomik konjonktür, yurt içi gelişmeler kadar değerli. 2023 yılı özelinde düşünüldüğünde dünya ekonomisi için bir durgunluk bekleniyordu. Ancak FED’in faiz politikalarıyla birlikte ABD enflasyonundaki düşüş, resesyon endişelerini görece azalttı. Bugün geldiğimiz noktada FED’in yılın son çeyreği veya 2024 yılının prestijiyle daraltıcı politikalarına tamamen son vermesi ve faiz indirimlerine başlaması bekleniyor. En büyük ihracat pazarlarımızdan biri olan Avrupa Birliği. Özetle, pek çok gündem maddesinin sıkıntı yarattığı 2023 yılının ardından, günümüz koşullarında 2024 yılı için çok daha olumlu bir tablo çizmek mümkün.

Türkiye çok avantajlı bir konumda

Türkiye’nin coğrafi konumunun lojistik açıdan ne kadar avantajlı olduğu uzun zamandır konuşuluyor. Bu konuda gerekli adımları atarak bu avantajı değerlendirme zamanının geldiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bugün yapılan altyapı yatırımları şubeyi desteklerken çok daha fazlasını başarabiliyoruz. Çünkü coğrafyamız karayolu, demiryolu, deniz ve hava ulaşımına elverişlidir. Üstelik 3 farklı kıtanın kesiştiği noktada bulunuyoruz. Bunların hepsi hanemize artı olarak yazılır. Sadece doğru adımları sistematik bir şekilde atmanız gerekiyor.”

sulogluhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu